“Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart.”
Een prachtige uitspraak die je bij ons thuis te horen kreeg als je zuchtte. Eigenlijk heel mooi, want het maakt je bewust van je gezucht en het is een directe uitnodiging om te onderzoeken bij jezelf waarom je zucht.

Volgens het woordenboek is een zucht een diepe uitademing, die vaak wordt geassocieerd met een verlangen.

Zuchten, waarom doen we dat eigenlijk?

Zuchten wordt veelal gezien als een teken dat iemand het zwaar heeft. Of als teken van opluchting. Een zucht van verlichting als na een periode van spanning het verlossende woord of bericht komt. Je bent geslaagd, op tijd, of …..

Al met al heeft zuchten met ont-stressen en dus ontspannen te maken. Dit is ook wetenschappelijk vastgesteld. Uit onderzoek blijkt dat een zucht het ademhalingssysteem reset. “Met een zucht verander je het ritme van je ademhaling, je ademhalingssysteem heeft namelijk nood aan variatie om flexibel te blijven.” aldus een onderzoeker. De zuurstofbehoefte van mensen verandert elke minuut. Soms wordt de ademhaling te regelmatig, bijvoorbeeld door stress. Door te zuchten zorg je dat je lichaam beter kan reageren op die veranderende behoefte.

Dus

Een stevige zucht maakt je ademhaling wakker. Bewust kiezen voor een stevige zucht zal dus een positief effect hebben. De moeite van het proberen waard als je je duf voelt.

*  Hoe vaak zucht jij?

*  Helpt zuchten jou te ontspannen?

 

Wil jij ook wekelijks kort én praktisch geïnspireerd worden voor meer geluk in je leven? Schrijf je hier dan voor in onderaan de homepage van www.scandium.nl