Geluk & Stress is …

Stress is een reactie op druk. Druk die je van buitenaf ervaart en die in vele vormen kan opduiken. Iets of iemand kan stress oproepen. Dit hangt vaak samen met de omstandigheden.

Compleet relaxed net terug van een heerlijke vakantie reageer je anders, dan wanneer je moe thuiskomt na een drukke werkdag in dezelfde situatie. In geval van stress reageert je lichaam met een automatische hoge staat van paraatheid. Ook wel de fright, fight or flight reactie genoemd.

Dit gaat samen met productie van cortisol: je hartslag gaat omhoog, je gaat zweten, sneller en oppervlakkiger ademen, je spierspanning neemt toe enzovoorts. Kortom, je staat super alert in de startblokken om in actie te komen.

De energie die hierbij vrijkomt wordt in de ideale wereld direct gebruikt. Wij doen dit echter niet of nauwelijks meer.

Veel stress – en dus veel cortisol in je lijf – wordt geassocieerd met gewichtstoename, verzwakte immuunsysteem, angsten en depressies en zelfs chronische aandoeningen als hoge bloeddruk en hartklachten.

Heel belangrijk dus om stress – die je hoe dan ook opbouwt –weer los te laten.

Ter inspiratie:

  • Hoeveel stress ervaar jij
  • Kun jij je stress gemakkelijk weer loslaten?
  • Kun jij je energie kwijt?