Stilte geeft rust én stilte is heel goed voor je hersenen én zelfreflectie.

Sommige hersenfuncties lijken het in stilte het best te doen. In 1997 toonde onderzoek aan de Washington University voor het eerst aan dat bepaalde delen in het brein actiever worden als iemand in stilte niets doet.

Twee uur stilte per dag stimuleert de aanmaak van hersencellen in de hippocampus Dit gebied is betrokken bij het geheugen. Wat dit precies betekent, is nog niet met zekerheid te zeggen. Maar mogelijk zorgen de extra hersencellen voor meer capaciteit van het geheugen.

Later werden deze delen van het brein omgedoopt tot het default netwerk: een netwerk van hersengebieden dat aan het werk gaat als de rest van het brein rust, als er even niet wordt gelet op de buitenwereld. Recent onderzoek laat zien dat dit default netwerk onder andere belangrijk is voor zelfreflectie.

We gebruiken het als we diep nadenken over onze emoties, onze karaktereigenschappen en onze toekomst.

Ter inspiratie

  • Gun jij jezelf – én je hersenen – genoeg rust?
  • Doe jij aan zelfreflectie?