“De kolibrie drinkt van de nectar van het leven.”

Dat is altijd het eerste wat er in mij opkomt als ik aan de kolibrie denk.
De nectar van het leven is symbolisch datgene wat ons voedt, waar bij blij van worden, wat ons aanspoort te ontwikkelen. Het is waar wij energie van krijgen.
Wat is er nou mooier dan dat?

Kolibrie wordt geassocieerd met schoonheid en vreugde, de magie van kolibrie is het openen van je hart voor het leven: de levenslust in jezelf en liefde voor al het leven op aarde.
De kolibrie is heel veelzijdig én bijzonder.

Waarom?
Allereerst het formaat. De kleinste kolibrie heeft het formaat van een hommel.
Ik heb ooit eens iemand horen zeggen
“De hommel is volgens de wetten van de aerodynamica niet in staat om te vliegen. Het is maar goed dat de hommel dat niet weet.”
Ditzelfde geldt voor de kolibrie.
Dat vind ik echt geweldig, want geeft namelijk heel goed weer waar de kolibrie in de eeuwenoude wijsheid uit Peru symbool voor staat. Hierover zo meer.

De kolibrie is gespecialiseerd in het zuigen van de nectar uit bloemen. Hiervoor gebruikt hij zijn virtuoze vliegvermogen.
Het is een echte vliegkunstenaar. De kolibrie kan behalve vooruit, ook achteruit vliegen of recht omhoog en omlaag vliegen, stilhangen in de lucht (bidden) en duikvluchten met een duizelingwekkende vaart maken.
Dat is echter nog niet alles, ook voor lange afstanden ‘draait’ de kolibrie ‘zijn hand niet om’. Hij migreert in de lente en de herfst over flinke afstanden: van Brazilië naar Canada. Zo klein als hij is, lijkt dan niet heel voor de hand liggend.

Kortom, tegenstrijdigheden te over. Wat kunnen we daar van leren?

Ogenschijnlijk niet gebouwd om te vliegen, blijkt de kolibrie een ware vliegkunstenaar die ook grote afstanden overbrugd. Gedreven door zijn instinct aanvaard de kolibrie elke keer weer de grote reis, waarbij hij vertrouwd op zijn ingebouwde richtingsgevoel en vermogen om dit tot een goed einde te brengen.
Zijn koppie is niet bezig of hij wel op tijd aan zal komen, genoeg energie of kennis heeft om de reis te aanvaarden. Kolibrie gaat gewoonweg, vertrouwend op en gestuurd door zijn instinct.

Wij mensen hebben ook veel talenten tot onze beschikking. Hoe mooi zou het zijn als we deze zonder twijfel of moeite zouden inzetten.
Onze talenten zijn de instrumenten van de ziel, waarmee je datgene kunt realiseren waarvoor je op aarde bent gekomen.
In de eeuwenoude wijsheid uit Peru staat kolibrie symbool voor onze passie, die direct in relatie staat met onze ziel.

Terug naar de nectar van het leven, waar ik mee begon.
De nectar van het leven is symbolisch datgene wat ons voedt, waar bij blij van worden, wat ons aanspoort te ontwikkelen. Het is waar wij energie van krijgen.
De magie van kolibrie is het openen van je hart voor het leven: de levenslust in jezelf en liefde voor al het leven op aarde.
Wat is er nou mooier dan dat?

Terug naar ons mensen: als we doen wat ons energie en vreugde schenkt, ervaren we het leven zo licht als een veertje en stroomt ons leven over van de spreekwoordelijke nectar.

Ter inspiratie:

  • Voel je de drang om meer je zieledoel te leven?
  • Of heb je het gevoel van ‘Is dit nu alles?’

Dan kan de verbinding met kolibrie je veel brengen.

Meer weten? Voel je welkom om contact op te nemen. Ik kijk uit naar onze kennismaking.