Creëren heeft iets magisch.
Met hun toverstaf kunnen tovenaars van alles creëren. En jij ook.

Iedereen heeft creatiekracht. Het zit in de mensheid, in het leven. Man en vrouw kunnen samen nieuw leven creëren. Als individu kun je een schilderij of ander kunstwerk maken, een huis bouwen met anderen, een idee uitwerken, een boek schrijven. Noem maar op, mogelijkheden te over.

Creëren hoort bij ons. Net als groeien en ontwikkelen.

Toch lijkt het dat sommige mensen hier beter in zijn dan anderen. Hoe komt dat?
Hier zijn vele ideeën en inzichten over.
Vanuit verschillende spirituele stromingen (waaronder het Inca sjamanisme) wordt verkondigd dat het creëren van wat bij jou past, je het gemakkelijkste afgaat.

Niet zo gek natuurlijk. Als 5 mensen allen op hun eigen manier een dier mogen schilderen, dan zul je 5 heel verschillende schilderijen krijgen. Elk met een eigen stijl en waarschijnlijk een ander dier.
Als je diezelfde mensen vraagt een schildpad zo natuurgetrouw mogelijk te schilderen, wordt het resultaat heel anders. Net als het plezier van de schilders.

Maar ook binnen de psychologie is er aandacht voor creatie. Een van mijn favoriete boeken is De Creatiespiraal van Marinus Knoope. Hierin schrijft hij over de kracht van het onbewuste, hoe je datgene creëert dat het meest bij je past en het belang van genieten.

Ter inspiratie:

  • Wat wil jij graag creëren in jouw leven?
  • Ben jij in verbinding met jouw creatiekracht?