Ratelen, bij dat woord denken veel mensen vast aan snel pratende mensen. Mensen die ratelen willen graag heel snel heel veel vertellen. Er zit veel in hun hoofd dat er uit moet, dat ze willen delen.

Een mooi bruggetje naar de ratel die in het sjamanisme wordt gebruikt. Dit is een soort sambabal gemaakt van natuurlijke materialen, gevuld met zaden. Ratels worden net als drums gebruikt bij ceremonies.

Een mooie uitleg heeft een van de Inca sjamanen Don Allejandro uit Peru mij eens gegeven tijdens een training. Hij vertelde dat de zaden in de ratel symbool staan voor de gedachten in je hoofd. Door met de ratel te schudden, gaat je aandacht naar de fysieke handeling en je zintuigen worden geactiveerd: je hoort de ratel. Dit helpt je te gronden.

Als alle gedachten en zaden geschud zijn en de ratel tot stilstand komt, komt er rust. Geen geluid meer en rust in je hoofd. Het is een prachtige (onbewuste) manier om je voor te bereiden op werken aan jezelf.

Rust in jezelf vinden is essentieel om in verbinding te staan met jezelf. Naar jezelf luisteren, je eigen behoeften en wensen kennen, je bewust zijn van je talenten en dromen, dit zijn allemaal aspecten die aangewakkerd of verdiept kunnen worden met het Inca sjamanisme. Nieuwsgierig? Klik op de link.

Ter inspiratie:

  • Waar krijg jij rust van in je hoofd?
  • Hoe goed ken jij jezelf?